Nieuws type: Landelijk

Niet-thuisbriefje blijft, maar KBO-PCOB nog niet tevreden.

Pakketbezorger gemist? Dan krijgt u straks in veel gevallen nog steeds een niet-thuisbriefje in de brievenbus van PostNL. Dat is KBO-PCOB toegezegd door PostNL, nadat met PostNL contact is opgenomen.

Wat is er aan de hand?
Volgens PostNL is het handig om pakketten digitaal te volgen, daarom heeft PostNL het voornemen om vanaf 1 juli aanstaande klanten alleen nog digitaal te laten weten waar het pakketje is bezorgd: bij buren of een PostNL-punt. PostNL heeft daar vorig jaar al op kleine schaal ervaring mee opgedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat het niet-thuisbriefje eenvoudig te vervangen is door een digitale melding, zoals een app. KBO-PCOB heeft PostNL laten weten dat dit echter voor een grote groep mensen, lees klanten, van PostNL niet op gaat. Zij beschikken eenvoudigweg niet over de digitale vaardigheden, of willen gewoon een keuze voor digitaal of papier. KBO-PCOB geeft ook aan bij PostNL dat de Universele postdienst (UPD, de wet met als doel dat het versturen en ontvangen van post voor iedereen in Nederland toegankelijk blijft) het schrappen van het niet-thuisbriefje niet zomaar toe staat. Dat resulteerde in het antwoord van PostNL: We blijven voor sommige pakketten nog steeds een papieren briefje of sms sturen. Het gaat dan om de universele postdienst: bijvoorbeeld priv-pakketjes die via het postkantoor van klant naar klant worden gestuurd, medische zendingen en officile stukken van een notaris

Het niet-thuisbriefje gered?
Ja in zeker zin wel, maar in veel gevallen dus ook weer niet. Bij leveringen van bijvoorbeeld webshops en postorderbedrijven gaat PostNL geen niet-thuisbriefje gebruiken en stappen zij over op een digitale melding. PostNL gebruikt als argument dat mensen die online bestellen doorgaans sowieso e-mail hebben. Voor hun is een digitale melding geen probleem, volgens PostNL. KBO-PCOB vindt echter dat ook die mensen een keuze moeten hebben, wat zij handiger vinden digitaal of op papier.

Beter communicatie
Ondertussen vermeldt PostNL in haar berichtgeving dat zij stoppen met het niet-thuisbriefje, maar niets over dat de papieren variant gewoon blijft bestaan. KBO-PCOB dringt er bij PostNL op aan dat zij de klant beter en zorgvuldiger daarover informeren. KBO-PCOB geeft je op een briefje dat dit een hoop commotie en ontevreden klanten scheelt. Geef je klanten ook nog eens de keuze wat ze willen, dan zegt KBO-PCOB: de klant is koning, ook bij PostNL!

Lees meer in het KBO-PCOB magazine:Briefje bij de post

The post Niet-thuisbriefje blijft, maar KBO-PCOB nog niet tevreden. appeared first on KBO-PCOB.

Let op Babbeltrucs Rookmeldercontrole!

De politie waarschuwt voor babbeltrucs van criminelen die beweren te komen controleren of je wel rookmelders hebt hangen. Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht. Dat gegeven wordt gebruikt om een woning binnen te komen om vervolgens op zoek te gaan naar geld en waardevolle spullen. Als er mensen aan de deur komen om op rookmelders te contoleren, bel dan meteen 112 want dat is sowieso foute boel. Brandweer, politie of andere instanties controleren namelijk niet.

Het is de eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat er op elke verdieping van het huis een rookmelder hangt. Ook wanneer je de woning aan iemand anders verhuurt. Doe je dit niet? Dan ben je na een woningbrand strafrechtelijk vervolgbaar: je bent aansprakelijk voor de gevolgen.

Elke rookmelder is goed
De brandweer geeft aan dat elke rookmelder die je in Nederland koopt goedgekeurd is. Er is wel verschil in kwaliteit maar, liever een goedkope dan helemaal geen rookmelder aldus de brandweer. En mocht het zelf niet lukken om er een op te hangen, dan valt er hulp te regelen. Het rookmelderteam, een vrijwilligersteam vanuit de Nederlandse Brandwonden Stichting die in heel Nederland rookmelders kan ophangen kan u wellicht helpen.

Kijk voor mee informatie over rookmelders, het rookmelderteam en (brand) veiligheid op https://www.rookmelders.nl/

The post Let op Babbeltrucs Rookmeldercontrole! appeared first on KBO-PCOB.

Tussenstand petitie: ruim 40duizend handtekeningen voor aanpassen pensioenwet

De afgelopen weken is de petitie die vraagt om aanpassing van de nieuwe pensioenwet al meer dan 40.000 keer ondertekend. Een prachtig aantal, maar het mogen er nog wel meer worden! Heeft u nog niet getekend? Doe dat dan nu, zodat KBO-PCOB (ANBO/Koepel Gepensioneerden/NOOM) in Den Haag nog beter kan opkomen voor uw pensioen.

De petitie is een initiatief van de Seniorencoalitie, bestaande uit de ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM. Met hoe het er nu ligt, kan de Seniorencoalitie onmogelijk instemmen met huidige wetsvoorstel van de pensioenwet. Om tot een koopkrachtig pensioen te komen, zoals die zowel gepensioneerden als werkenden beloofd is, moet het kabinet in ieder geval drie punten veranderen:

Er moet blijvend gendexeerd kunnen worden
Er moet een eerlijke verdeling van de pensioenpot komen
Senioren(organisaties) moeten nu eens echt mee kunnen praten

Om de argumenten extra kracht bij te zetten is de petitie Pas de pensioenwet gestart. Hoe meer handtekeningen, hoe luider onze stem in Den Haag. We roepen daarom al onze leden op de petitie te tekenen. En als u dat heeft gedaan, vraag dan meteen uw partner, buren, collegas en beste vrienden om dit ook te doen. Want de nieuwe pensioenwet draait niet alleen om de huidige gepensioneerden, ook om de mensen die later met pensioen gaan.

Teken de petitie hier!

Meer informatie is te vinden op pasdepensioenwetaan.nl.

The post Tussenstand petitie: ruim 40duizend handtekeningen voor aanpassen pensioenwet appeared first on KBO-PCOB.

Het wordt warm de komende dagen!

De afgelopen jaren hebben we steeds te maken gehad met records in het weer. We kunnen er niet omheen dat het klimaat structureel aan het veranderen is en er zullen steeds meer hete zomers komen. Blijf de hitte daarom de baas!

Praktische tips

Om u goed te wapenen tegen de warmte geeft KBO-PCOB een aantal praktische tips over wat u kunt doen als het (te) warm wordt:

Drink voldoende water, ook als u geen dorst heeft.
Vermijd alcohol.
Vermijd inspanning: vooral tijdens de warmste uren van de dag (11 tot 15 uur).
Blijf uit de hitte. Blijf binnen tijdens de warmste uren van de dag (11 tot 15 uur) of in ieder geval in de schaduw.
Draag een hoed, zonnebril en lichte kleding.
Zorg voor koelte. Leg af en toe een koele handdoek in uw nek, neem een koele douche of bad. Een voetenbadje geeft doorgaans veel verkoeling.
Laat de zonwering zakken of doe de gordijnen dicht van de kamers die veel zon krijgen.
Doe de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen (overdag) en zet ze open als het buiten koeler is ( s nachts en vroeg in de morgen).
Draag bij voorkeur katoenen kleding. Kunststof kleding neemt nauwelijks vocht op en veroorzaakt vaak een benauwd gevoel.
Voor automobilisten die een lange rit maken: neem water en een (lichtgekleurde) paraplu tegen de zon mee.

Let op elkaar

Ons belangrijkste advies: zie om naar elkaar! Bezoek tijdens de warme dagen een oudere in uw omgeving. Kijk of er voldoende gedronken wordt en of er genoeg verkoeling is. Bekijk ter voorbereiding op de zomer, ook ons webinar Veilig genieten van de zomer terug.

Kijk ook op de site van RIVM

The post Het wordt warm de komende dagen! appeared first on KBO-PCOB.

Groep senioren leeft onnodig onder het sociaal minimum

Met name veel financieel kwetsbare ouderen maken geen gebruik van overheidsvoorzieningen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Terwijl ze daar wel recht op hebben. Dit blijkt uit een rapport van de Nationale Ombudsman, die mede op verzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB hier onderzoek naar heeft gedaan. Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: Dit rapport bevestigt de signalen die we al langer krijgen: toeslagen worden niet altijd aangevraagd door ouderen die het nodig hebben. Zeker in deze tijden van enorme inflatie en stijgende energieprijzen moet hier meer aandacht voor zijn, want nu leven er senioren onnodig onder het sociaal minimum.

Uit het rapport Met te weinig genoegen nemen komt naar voren dat het aanvragen van toeslagen niet vanzelfsprekend is. Voor veel ouderen in een financieel kwetsbare positie zijn de wetten en regels te ingewikkeld. Ook is de afstand tot de overheid vaak te groot of is er gebrek aan vertrouwen.

Rol overheid
De Nationale Ombudsman vindt dat de overheid de ouderen actief moet opzoeken. En bovendien vervolgstappen moet nemen wanneer een aanvraag uitblijft. Ingrid Rep: Daar kan ik het van harte mee eens zijn. Het is dan ook absurd dat de overheid, bij het verstrekken van voorzieningen en subsidies, er soms van uitgaat dat niet iedereen een aanvraag indient. Ondertussen is het aanvragen vaak erg ingewikkeld en kan je sommige aanvragen alleen digitaal indienen. Dit alles zorgt ervoor dat de communicatie tussen overheid en burger niet optimaal is.

KBO-PCOB vraagt daarom ook gemeenten en uitvoeringsinstanties om uit de kantoren te komen en naar de wijken te gaan en daar het gesprek te voeren. Rep: Ga in gesprek. Leg het uit. Dan hebben we het namelijk echt over het bereiken van de senioren die het nodig hebben.

Directe actie gevraagd
Al in een onderzoek van 2018 constateerden de seniorenorganisaties, waaronder KBO-PCOB, dat 230.000 senioren-huishoudens huur- of zorgtoeslag mis lopen en dat het gevolgen had voor de koopkracht. Rep: We wilden dat er nader onderzoek gedaan moest worden naar deze zogeheten onderbenutting van voorzieningen en de Nationale Ombudsman pakte dat geluid op en ging er mee aan de slag. Het resultaat ligt er nu, en ook dit rapport vraagt om directe actie. Het mag niet in de la verdwijnen, want de koopkracht van kwetsbare senioren zit in de knel. KBO-PCOB vraagt dan ook om bijvoorbeeld de aanbeveling van de Nationale Ombudsman over te nemen om mensen automatisch inkomensvoorzieningen toe te kennen of (als hier verplichtingen uit voortvloeien) hen hierover te benaderen, wanneer de overheid kan zien dat mensen hiervoor in aanmerking komen.

The post Groep senioren leeft onnodig onder het sociaal minimum appeared first on KBO-PCOB.

Goed ov-netwerk is essentieel voor senioren

Of het busje zo komt, wordt straks nog maar de vraag. De provincies vrezen namelijk dat een derde van de ov-lijnen zullen wegvallen in de nabije toekomst, wanneer bepaalde overheidssteun wegvalt. En dat kan een harde domper worden voor de reiziger op leeftijd.

Ingrid Rep, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB: Een goed ov-netwerk is essentieel als we willen dat senioren langer thuis blijven wonen n blijven participeren in deze samenleving, bijvoorbeeld als mantelzorger. Maar met het vooruitzicht van minder ov-lijnen wordt langer thuis actief blijven straks langer thuis achter de geraniums zitten. Dat wil niemand.

Maar er is nog een zorg. Met de sterke verzwakking van het ov-netwerk worden krimpregios extra hard getroffen en wordt vervoer naar bijvoorbeeld het ziekenhuis een luxe. Ingrid Rep: Zeker gezien de oplopende brandstofprijzen is het voor menig senior niet vanzelfsprekend om de auto te pakken, of zelfs te houden. KBO-PCOB roept daarom ook de overheid op om met de vervoerders en de provincies het gesprek aan te gaan. Met als doel om senioren te ondersteunen in het langer thuis wonen door inclusief vervoer aan te bieden.

Uit eerder onderzoek van KBO-PCOB bleek al dat 61% van de senioren die in een krimpgebied wonen, zoals Oost-Drenthe en Hoeksche Waard, nu al problemen ervaart met de bereikbaarheid van (openbare) voorzieningen, zoals de bushalte, de pinautomaat en het postkantoor.

The post Goed ov-netwerk is essentieel voor senioren appeared first on KBO-PCOB.

Houd vitamine D in het basispakket

Houd vitamine D in het basispakket

Vitamine D hoort in het basispakket thuis. Die boodschap krijgt politiek Den Haag van ons mee in een gezamenlijke brief met apothekersorganisatie KNMP, KBO-Brabant, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, Nierpatinten Vereniging Nederland, Osteoporose Vereniging, ReumaNederland en de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM). Zij maken zich grote zorgen over de medische, maatschappelijke en financile gevolgen van uitstroom van vitamine D uit het verzekerde pakket.

In een gezamenlijke brief wijzen de partijen erop dat de uitstroom van vitamine D niet strookt met de roep om meer te investeren in preventiezorg en het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen Nederlanders. Ook zien de patintenverenigingen, seniorenorganisaties en apothekers dusdanig negatieve gevolgen voor de therapietrouw dat de uitstroom juist kan leiden tot een stijging van zorgkosten door extra fracturen, met extra beroep op revalidatie, (wijk-)verpleging en mantelzorg. Vitamine D draagt bij aan het versterken van botten, en een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Veel Nederlanders, onder wie vrouwen vanaf 50 jaar, personen met een donkere huidskleur en bewoners van verzorgingstehuizen, worden geadviseerd om vitamine D in te nemen.

Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) nam eind mei het advies van het Zorginstituut over om vitamine D uit het pakket te halen. Anderhalf miljoen Nederlanders vitamine D-tabletten kregen vorig jaar vitamine D vergoed. De Tweede Kamer debatteert vandaag met de bewindspersoon over het geneesmiddelenbeleid en het pakketbeheer. Ook vitamine D komt ter sprak

The post Houd vitamine D in het basispakket appeared first on KBO-PCOB.

Radiocampagne Pas de pensioenwet aan!

Vanaf donderdag 2 juni zijn drie weken lang radiospotjes te horen waarin de Seniorencoalitie de luisteraars oproept om onze petitie over de nieuwe pensioenwet te tekenen.

Heeft u al getekend? Met alle handtekeningen kunnen we een ng steviger vuist maken naar politiek Den Haag!

In de petitie vragen KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, ANBO en NooM,om het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel op een aantal belangrijke punten aan te passen. Want zoals het er nu ligt, is het onacceptabel!

De Seniorencoalitie vraagt om blijvend indexeren, een eerlijke verdeling van de pensioenpot en het echt kunnen meepraten van gepensioneerden.
Veel meer over de actie kunt u hier (https://www.pasdepensioenwetaan.nl/) lezen.

Op NPO Radio 1, 4 en 5 zijn de komende weken spotjes te horen. Op elke zender zal een spotje drie keer per dag te horen zijn. De tijdstippen zijn steeds wisselend. De aftrap was op NPO Radio 1 om 8.02 uur. Nieuwsgierig geworden?

Luister hier:


https://www.kbo-pcob.nl/wp-content/uploads/2022/06/Seniorencoalitie_RC15_Koopkrachtig-pensioen2.mp3

De Tweede Kamer wil het wetsvoorstel over het nieuwe pensioenstelsel nog voor het zomerreces behandelen. Vlak voor het debat zal de Seniorencoalitie de ingezamelde handtekeningen aan Kamerleden overhandigen. Teken dus op tijd!

The post Radiocampagne Pas de pensioenwet aan! appeared first on KBO-PCOB.

Seniorencoalitie in actie: Pas de pensioenwet aan!

De Seniorencoalitie is een petitie gestart waarin aanpassingen worden geist aan de nieuwe pensioenwet. De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel hoogstwaarschijnlijk nog vr het zomerreces, terwijl het nog aan alle kanten rammelt.

Het wetsvoorstel zoals het er nu ligt, is voor de ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM onacceptabel. Er zitten nog te veel losse eindjes aan. Meer informatie over de actie en de standpunten van de Seniorencoalitie over de nieuwe pensioenwet zijn te vinden op pasdepensioenwetaan.nl.

De Seniorencoalitie maakt zich in de eerste plaats zorgen over de koopkracht in de komende jaren, vr invoering van het nieuwe stelsel, de zogeheten transitieperiode. Naar verwachting is het nieuwe pensioenstelsel in 2027 in zijn geheel ingevoerd.

Het ziet ernaar uit dat later dit jaar een deel van de pensioenen voor het eerst in twaalf jaar kan worden gendexeerd. Dat is goed nieuws, maar volgend jaar of in 2026 kan de situatie heel anders zijn, omdat indexatie nog steeds afhankelijk is van de marktrente, die snel verandert.

In de petitie eist de Seniorencoalitie dat er vanaf nu gendexeerd wordt en dat dit ook de komende jaren mogelijk blijft. Pensioenfondsen hebben genoeg geld in kas. In het nieuwe stelsel is indexatie gebaseerd op rendementen, dat zou ook al in de transitieperiode moeten worden toegepast. Op deze manier kan in elk geval een deel van de opgelopen achterstand worden ingelopen. Want stap je straks met een slecht pensioen in het nieuwe stelsel, dan blijft het een slecht pensioen. Eenmaal in het nieuwe stelsel is het beloofde koopkrachtige pensioen nog niet geborgd in het wetsvoorstel zoals dat er nu ligt.

Een tweede eis is dat de grote pensioenpot van zon 1800 miljard euro eerlijk wordt verdeeld over de individuele pensioenpotjes van deelnemers. Hoe gaat dat proces verlopen? Het wetsvoorstel is er niet duidelijk over en dat stelt de Seniorencoalitie allerminst gerust.

Ten slotte eisen de ouderenorganisaties in de petitie dat gepensioneerden meer zeggenschap krijgen over hun pensioen, zowel in aanloop naar het nieuwe stelsel als in het nieuwe stelsel zelf. Het wetsvoorstel regelt niet meer dan ene papieren zeggenschap.

Het nieuwe pensioenstelsel is een stelselherziening van ongekende omvang met gevolgen voor alle gepensioneerden n toekomstige gepensioneerden in ons land. Dat moet niet snel even door de Tweede Kamer worden gedrukt, zoals nu dreigt.

De Seniorencoalitie wil de petitie vlak voor het debat over de pensioenwet aanbieden aan leden van de Tweede Kamer. De hele petitie is hier te vinden.

The post Seniorencoalitie in actie: Pas de pensioenwet aan! appeared first on KBO-PCOB.

KBO-PCOB roept De Gebroken Stoeptegel in het leven

Een fietspad met gaten, een kapotte bank in het park. Of een stoep met loszittende tegels die men alleen met een hink-stap-sprong kan omzeilen. De meeste mensen zullen dit soort ergernissen wel herkennen. Niet alleen van vroeger, maar ook van nu. Nog steeds zijn er veel straten, paden en stoepen vol met hindernissen en waar het broodnodige onderhoud ontbreekt. Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: Hoogst ongemakkelijk als je slecht ter been bent. Of wanneer je lekker wilt wandelen of fietsen, zonder alleen maar naar de grond te moeten kijken en moet oppassen voor valgevaar. Om dit straatbeeld aan te kaarten, roept seniorenorganisatie KBO-PCOB De Gebroken Stoeptegel in het leven.

Uit een recent onderzoek van KBO-PCOB onder senioren, kwam naar voren dat het gebrek aan onderhoud van de openbare ruimte voor veel ouderen een doorn in het oog is. Met name slechte stoepen, wegen en fietspaden werden genoemd, maar ook grof vuil dat bleef liggen. En dat terwijl de leefbaarheid van de wijken juist erg belangrijk is voor deze bewonersgroep.

Seniorvriendelijke gemeente
Met De Gebroken Stoeptegel wil KBO-PCOB, samen met de lokale afdelingen van KBO en PCOB, gemeenten (nog) seniorvriendelijker maken. Ingrid Rep: En daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. Zijn er ergernissen of belemmeringen in het straatbeeld, stuur KBO-PCOB een foto van die ergernis en vermeld daarbij waar het is en wat u zo ergert of belemmert. De gemeente die de meeste aanmoediging heeft om de zaken op orde te krijgen, ontvangt uiteindelijk een echte Gebroken Stoeptegel.

Ook in de Telegraaf is er aandacht voor onze actie. In het artikel meldt dat 2500 -65-plussers zich vorig jaar bij de spoedeisende hulp moesten melden.

Meedoen
Is uw gemeente ook een kandidaat voor De Gebroken Stoeptegel? Stuur de naam van de gemeente en een foto, waarop de straat en uw ergernis goed te zien is, naar communicatie@kbo-pcob.nl of stuur het naar KBO-PCOB, De gebroken stoeptegel, Ringwade 67, 3439 LM, Nieuwegein. Ook via kbo-pcob.nl/tegel kunt u uw ergernis delen.

The post KBO-PCOB roept De Gebroken Stoeptegel in het leven appeared first on KBO-PCOB.